Dunavecsei Református Egyházközség

 

Gyülekezetünkből két kis lelkes csapat készülődött a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére megrendezett egyházmegyei hittanversenyre. Mind a két csapat 8 fővel indult el a Solti református gyülekezet által Révbérpusztán megrendezésre kerülő versenyre. Az egyik csapat a nyolcágú, Kálvin-csillag nevet vette fel, hisz mind a nyolcan az Isten igéjének tiszta fényét igyekeznek tovább adni, mint azt Kálvin János is tette. A másik csapat De Ruyter Mihály admirális hajója után, amelyik kiszabadította a gályarabságból a magyar protestáns lelkipásztorokat, az Admirális-hajója nevet vette fel. Sok kitartó tanulás és közös munka jellemezte mind a két csapatot, akiknek a felkészítői: Ablonczy Gáborné lelkipásztor asszony és Sándor Zsombor vallástanár voltak. A két csapat együtt készült a gyermek-istentiszteleteken és hittanórákon.

A verseny helyszínére érkezve kemencés lángossal, és üdítővel fogadtak bennünket a házigazdák. A testi táplálék után, volt egy kis időnk még felfedezni a hely szépségeit és ismerkedni a többi gyülekezet tagjaival. A verseny megkezdése előtt lelki táplálékot is kaptunk a gyülekezet lelkipásztorán Váradi Péteren keresztül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a versenyzés közben ne felejtkezzenek meg a csapatok a Krisztusi lelkületről sem, aki nagy akar lenni köztetek, legyen a szolgátok. Mint a paraolimpia egyik futó számában, mikor egy ember elesett, a többiek mind visszamentek, felsegítették, és úgy folytatták a versenyt. Az igei bevezető után elosztották, hogy ki melyik állomáson kezd és utána hova megy tovább, hogy minden ékes rendel történhessen. Hét állomáson volt próbatétel: 1. A gályarab prédikátorokról kérdeztek sok információt, és még ki lehetett egészíteni az általunk kutatott információkkal. 2. A magyar reformátorok közül, Sztárai Mihály, Dévai Bíró Mátyás, Károli Gáspár életútját kellett elmondani minél részletesebben. 3. Zsoltárokat, és Dicséreteket kellett énekelni, 3 kötelező és egy szabadon választott éneket. Ugyan ezen az állomáson keresztyén szimbólumok jelentését is meg kellett fejteni. Csillag, kereszt, kakas, pelikán, töviskorona, zászlósbárány. 4. Kálvin János, Luther Márton életét kellet bemutatni, és a reformációval kapcsolatos konkrét adatokra kellett válaszolni. 5. Primoz Trubar, akinek a nevéhez a délszláv népek reformációja kapcsolódik, Dávid Ferenc az erdélyi unitárius egyház megalapítója. 6. Szegedi Kis István a dunavecsei református gyülekezet alapítója, Baranyai püspök, Méliusz Juhász Péter, Debrecenben szolgált, a Magyarországi Református Egyház megszervezője. Ezeket az életutakat mutatták be a csapatok ezen az állomásokon. 7. Bibliaismereti teszt kitöltése volt a feladat 29 kérdésre kellett megadni a helyes választ.

Volt egy különálló verseny is, ott a helyszínen kellett elkészíteni a saját gyülekezeti honlap tervét.

Miután a versenyfeladatokat elvégezték a csapatok, volt lehetőség lovas-kocsikázásra. Természetesen minden gyermek igénybe vette ezt a szolgáltatást. Ezután finom ebéddel vártak bennünket a szervezők, gulyásleves volt és kukoricaliszttel készült szilvás-lepény.

Ezután jött az eredményhirdetés, itt derült ki, hogy csapataink igen jól helytálltak a megpróbáltatások között.

 

A honlap készítésben:

1. helyezést ért el a Kálvin-csillag csapatunk, így elnyerte a különdíjat, ami egy diótorta volt, s amit a gyermek-istentiszteleten megosztottak a többiekkel is.

 

A hittanversenyen (egyháztörténet, éneklés, Biblia ismeret):

2. helyezett lett a Kálvin-csillag

3. helyezett az Admirális hajója

Ezúton is gratulálok a résztvevőknek.

 

A verseny után egy csikós bemutatót tekinthettünk meg. Úgy gondolom, mindannyian élményekben gazdagon térhettünk haza.

 

Kálvincsillag csapat: 

Androvics Mihály, Bóvári Máté, Juhász Réka, Lakatos Ottó, Nagy Attila, Sándor Barnabás, Szarka Csaba, Vörös Balázs

 

 

Admirális hajója csapat:

Androvics Zsófia, Bóvári Nóra, Krepsz Helga, Sándor Klára, Sándor Márta, Szarka Eszter, Sztojkó Luca, Véman Pálma

 

 

(Képek később)